the VIP~~

Friday, 30 December 2011

bye bye 2011....welcome 2012....

Assalammualaikum,

hey kawan2!.....kali ni entry nk ceter tntg NEW YEAR...apa yg bezanyer ek....hari2 sama jgk...tahun je yg bertukar kn?....bg aku ia beza...cz tahun baru semua baru.,..mksd aku...AZAM....OK apa azam untuk tahun baru korang semua......aku xlist kn lagi apa azam aku ni???......aku cuma berdoa yg segalanya baik2 dan selamat ......tahun 2011 yang memberi kan seribu kenangan(padahal xsmpy pun..ahaa)....xpe2 asal kn ia best!,,,,,

dari tahun 2011 aku telah mengenali seseorang yg begitu menyayangi aku....(cehwah jiwang plok!)...sngt best kn...ad yg suka dan syg...heheh..tp aku masih belum dapat mmberi jawapan(dia nk couple beb gn aku..aku je lum ready nih!?)...haih....hopefully tahun 2012 aku dpt tenteramkan hati dan beri dia satu jawapan...amin..
selain tu tahun 2011 jgk aku dah dpt sebuah kereta (yg aku idam xdpt la...tp at least ad kn)....aku panggil "baybie" cz ianya cute ..mcm aku....ahhahha..poyo je.....yg penting aku syg NCN6094 aku tu......mummy love u baybie....

then lagi satu yg mmbuat aku syg 2011 adalah...kawan baik aku kawen!....seyes she look gorgeous ....kiela aku syg ko dan aku doakan ko bahagia hingga akhit hayat dgn kechik(malu nk ckp dpn dia..aku luah kt cni)..kikiki
n tahun 2011 jgk thn yg sedih...cz aku telah kehilangan atuk aku(belah ayah)......sedih beb....raya tahun ni tnpa atuk...T__T.....

ok2 rasa nk stop cter tuk 2011......aku berharap sangat 2012 ni aku dpt tunaikan apa yg terhajat....aku nk simpan duit tuk pg holiday ....xkira la dgn kawan ke dgn family ke....heheh...

Wednesday, 28 December 2011

NOR KAMADHIA.....

Assalammualikum....

29/12/2011
Dhia...nice name kn?....ok sebut tntg name ni.....ada drama yg berkisahkn TENTANG DHIA(drama popular kot time ni..lakonan Nora Danish cantik tu)....drama ni sangat menyentuh hati ku disaat pertama kali menontonnya(ceh! jiwang plk aku....layannn)huhuu...

ceter ni tntg seorang gadis bernama Dhia @ Nor Kamadhia(nora danish)....jiwa kental betul gadis ni.....segala kegembiraan nya setelah bergelar isteri kpd Zikir(lakonan aktor tampan tu! Adi Putra) telah hilang..kebahagian Dhia bagai diragut(gler ah kn).....dia telah teraniaya...dibenci,dikeji oleh mak mentua nya iaitu Ku Salmi(lakonan sape ek lupe name lh sory)....dan adik ipar nya Zety.....asyik2 nk sihir org je kejenya...

Kekuatan dhia ini dpt dilihat satu persatu dugaan dihadapinya ...ayahnya meninggal ketika baru berkahwin(klu aku xth nk imagine haih!!)....mak pula sakit...slps beberapa tahun mak dhia meninggal dunia.....tinggal lah dhia sorang2 ......lakonan dhia dlm ni mmng best.....

mcm2 yg kita bolah belajar (jika betul2 hayati lh).....aku belajar untuk lebih bersyukur(selama ni bkn x brsyukur..tp kdang2 tu xsenang kn).....aku belajar untuk bersabar.....sentiasa berbaik kpd orang lain....segala kebaikan itu akan trbalas.....dlm ceter ni even dhia disakiti tapi kawan2 baik nya sentiasa di sisi....

lagi satu yg bedt dlm drama ni...dhia ni di cintai 3 orang lelaki(cyalah kn)......pertama kawan baik dr sekolah dhia iaitu Rafi....kedua Azmi(lakonan Ako mustapha) ..dan ketiga Zikir.....

hari ni katanya episod akhir drama TENTANG DHIA ni....aku xsabar betul nk tonton.....nk tgk ape balasan manusia yg selalu dengki dan xth bersyukur mcm, ku salmi tu......harap2 puas hati aku tgk nnty..

Tuesday, 27 December 2011

...sambungan cerita wedding...

Assalamualaikum.....

24/12/2011...lbh kurang pukul 2pg lbh aku sampai umah pengantin...THANKS kpd cik pengantin..even pnt sanggup tunggu aku.....skung nk cerita....wedding ni adalah wedding kawan baik aku  ..masa study kt limkokwing dulu..iaitu SITI SYAKILLA ZAILANI(kiela@sinar suria-name dlm fb)^_^...aku sanggup dtg sbb dh lame tunggu saat ni.....alhamdulillah sampai jgk......
esoknyer pagi2 bangun...mulalah kerja merewang(alaaa bwt kerja persiapan tuk majlis nnt).....korang mst th kn ape tu merewang....heheheh(klu xth bwt2 je th):P

mcm2 aku buat...seronok sbb dpt tolong siapkan brg2 kawen.....orang kampung n saudara kiela pn baik terutama kakak2 dia.....

semua persiapan disiapkan sampailah pagi2....kitorang masing2 tido lewat..sanggup bersengkang mata.....supaya mjls dpt brjln lancar......

tibanya mlm pernikahan kiela dgn pasangan yg jugak kawan aku iaitu Fakhrul Azri@kechik.......lepas isyak dorang nikah......kelakar tgk...sebab klu korang nk th pasangan pengantin ni..kecik2 je....comel je aku tgk....seronok tgk dorang dh jd pasangan suami isteri....kiela cantik!! sangat mlm tu......nk tgk????

ha....ni la kiela trsyang aku...cantik kn???hehehehe

color yg kiela pilih cantik......

ni akk kiela...kak yun..(sis ni baik sngt....even pnt ttp cool je)...love korang!

ok korang....nnty aku sambung masukkn gmbr2 yang lain.....cau dulu....daaaa^_^

Friday, 23 December 2011

wedding...wedding...wedding....

Assalammualaikum...

hari  ni 23/12/2011..ok lepas hbs kje ni ..ak sngt excited...sebab2??ha!..aku nk pg johor.....WELCOME to JOHOR...:).(syok sndiri)...ok2......kali ni aku nk cerita tntg wedding...ha nk th wedding sape.....nanti aku update tuk korang tahu...aku xsabar nk pg ni.....(1st time kot jejak kaki ke sana...padahal 22thn dh aku ni)...xpe2....yg penting...I'LL BE THERE FOR 3DAYS....semoga majlis berjalan lancar dan ia sangat seronok.....AMIN....

nanti dah upload gambar2 ...aku cerita lagi sambungan ok!...daaa friendssss...

~~love hugs~~

Thursday, 22 December 2011

..sebelum berkahwin..merisik dulu...lps tu bertunang...tp harus ke ikut???

Assalamualaikum......

kali ni aku nk story tny tntg kawin2..heheh(x agk2 kn).....1st aku trtny klu nk kawen kn perlu ke nk pg merisik tu....klu pasangan dh saling kenal bwt pe kn.....(mcm leceh je)........ermm....
aku pn xth kenapa nk th soal ni..tp penting kot aku rasa.......sbb belum smpy turn aku.,,,so get PREPARE!!...huhuhu

Wednesday, 14 December 2011

sharing this IMPORTANT information...kepada wanita2 diluar sana...!!

Assalamualaikum....

ok today 14/12/2011(aku suka mention date ek),,ahaaa....pagi2 sesudah smpy office aku bwt pe patut....then hr ni buka fb ....tetibe terbaca satu info ni.....samgat PENTING  ok.....rasa dh xnk bwt lg....ok umtuk kamu semua tahu.....ni dia!!


kepada kawan2 terutama ladies2..silalah baca....aku xsangka dan xmnjangka FASTFOOD ni boleh mndatangkn bahaya yg betul2 bahaya....so beringatlah masing2...(klu nk makan tu boleh tapi jangan kerap kali)...tgk macam aku sekarang...memasak je..(nk jugak cter kn..)huhu....
apa-apa pun info ni cuma untuk dikongsi....samaada ia benar atau pun salah.....sy xde jwpn 100%..(ada kena mngena ke)....eh ok la.....kwn2 jgn lupa bce ok:)..daaa see u


Wednesday, 30 November 2011

aku dah jatuh hati ker???

ahaa..Assalamualaikum ...

berpandukan tajuk!....tu aku ke sape ek..hehehe...aku lh tu...serius aku segan sebenarnya nk ckp ..tp ni kan laman aku(tempat luahan hati)..so peduliape aku..ok2 berhenti mngarut...:s
sebenarnyer aku ni tengah memikirkan satu jawapan nk bg pada seseorang yg dah JATUH HATI pada aku...(perasan beb!..tp betol la)...huhu.....

aku dah kenal dia setahun beberapa bulan la.....hari tu 27/11/2011(awal Muharam 1433 hijrah)..adalah hari dimana kitorang berjumpa untuk kali pertama..ahah..neves gler!!...kitorang meet dkt pantai gtu...pantai Port Dickson lg....sejurus je dia muncul dpn mata aku...terasa ketak2(gigil seluruh badan)...aduh..dh lame x "date" kn..kikik......

pendekkan cerita masa kami kt sana...thats was fun....ditambah pulak kwn2 dia tu....ok la...n dia sangat NICE dgn aku...dilayan bagai Puteri kooo!...huhuhuhuh

aku dpt something iaitu DRESS N SHIRT(sama dgn dia)...baik sungguh hati dia nk belikan aku tokk....seyes aku suka!!.....eh..eh..eh..tp belum nk jtuh hati la(sbb br 1st date kot)...

then! nk dijadikan cerita .esoknyer dia sms aku....dan telah melamar!!aku tuk jadi buah hati dia..huhu...aku pun blurrr+xth nk bg jawapan ape....
dia ckp klu masuk kali ke-3 lamaran ditolak....dia akan lupakan perasaan pd aku..aduh..fenin2!
aku bukanyer xnk tp....hati ni belum bersedia untuk masukkan seseorang selepas pengalaman dulu2 kala tu...

tp aku mcm takut kehilangan dia...sebab2 nye

1.Dia baik
2.pandai layan aku(trutama klu aku merajuk!)]
3.MEMAHAMI AKU
4.sanggup tunggu aku.
5.hormat orang tua
6.lembut hati
7dan insyaallh bertanggungjawap

aku perlukan ketenangan untuk membuat keputusan,...YA ALLAH berilah aku petunjuk!....jika dia adalah yg trbaik kau bukalh hatiku utk terima dia......

tu je aku nk ceter ......korang doakan yg trbaik utk aku taw2....

sblm tu....ni  pic yg sempat kami candid berdua..huhhu~~

 me n shah 1
me n shah 2 

me!^^

Tuesday, 22 November 2011

PENGALAMAN BEST+TAKUT+BERDEBAR2

SALAM..hye kwn2 hr ni ak nk cter satu kejadian..huhu.......bkn la pe sngt...cume nk shre PENGALAMAN aku drive! alone....disebabkan kt tmpt aku sty ni ada masalah bas...masing2 mogok la bagai....aku dh blur hari2 mcm mne nk blik kerja????teksi.....masyaallah xsnggup......mungkin Allah dah tunjukkan bahawa ni la masanya aku kena kuat n berdikari.....so aku ambil keputusan amik kereta aku kt kampung tu bawak pg seremban!!....so that...for now i've to drive CAREFULLY + sngt CERMAT ok.......

22/11/2011-hari kedua aku memandu sendiri pg opis.....aduh pengalaman yg xbest....cermin sisi aku "tercalar!!"...kurang asam uncle tuh!..tahu la kereta ko besar n mahal..disebabkan nk bg ko lalu..aku undur dan??tup kereta aku calar taw!.......xkeruan dibuatnyer....dah la aku xsuke tgk calar2 tu....aduh..seyes mmng mmberi PERINGATAN tuk aku lebih mahir n tekun drive...so skung aku nk tutup ceter pasal ni....dan jadikan ia pedoman aku sndri(klu nk sertai skali bole je)..hhuhuhu......HOPE I CAN BE GOOD DRIVER~~WILL TRY..luv hugsss

Tuesday, 1 November 2011

"BAYBIE" SAYA..."SAYANG" SAYA!!

Assalamualaikum....

xth nk kata ape..ahaa....(pe2 je aku ni)...sbnrnyer aku xth nk kata ape tu...sebab aku pnye salah satu impian(bole la dikatakn impian)....nk ada kereta!! tercapai..yeah!(suke no kan?)..alhmdulillah........aku xth la nk gmbrkn (sbb xth lukis)ad kena mngena ke ek...~~dush~...agagga...saat ayah aku mmbenarkan aku nk miliki kereta.....semua usaha ayah carikkan aku KERETA...sngt berhasil!..SAYANG ayah!....termaktub 5/8/2011...adalah tarikh perdaftaran "baybie" saya tu.....saya sngt syg dia!....tetapi disebabkan baru je nk kedunia "pemanduan"..ahahah(baru je dpt lesen kn)....so ayah xbenarkan lagi aku drive alone.....dan aku telah terpaksa tinggalkn "baybie" kt kampung..T_T...(cedih!)...
Apa pon...aku xsabar nak bawak baybie jalan jauh...pg mana aku nk!...hopefully permintaan aku ni dpt trlaksana tahun dpn!...wait 2012~~


taraaa!!ni dia "baybie" aku






TARIKH KERAMAT..?(keramat lh sangat!)..huu

1/11/2011......hari ini adalah ,merupakan tarikh ulang tahun kelahiran orang tersayang....iaitu AYAH  aku.....
semangat nk call ayah bg ucapan (nebes plk sbb lum prnh wish call...biase SMS je)..apa daaa....
ok2.....disebabkan tadi perkataan dan ucapan xtrkeluar dari mulut aku masa call ayah(xjd nk surprise).....so aku nk wish kt sini dan semadikan dlm blog aku(mnyayat hati nyer..kuang3x)......

1)SEMOGA AYAH DIBERI KESIHATAN BAIK. SIHAT TUBUH BADAN(sama je mksd kn..).hee
2)SEMOGA ALLAH MELIMPAH KURNIAKAN REZEKI KELUARGA KITA AYAH...
3)SEMOGA PANJANG UMUR(ucapan yg biasa trucap..nk ucap lg..kiki)
4)DAN PALING PENTING AYAH SENTIASA DI SISI KAKAK(aku la tu)...SERTA KELUARGA.....amin...

LOVE YOU AYAH~~~~~ABDUL RASHID BIN JAMALUDDIN

Friday, 28 October 2011

Aku bergelar Siswazah...

Assalamualaikum...

cerita aku nk share ni...telah brlaku pd 6 Mac 2010 tahun lalu.....pasti mengamit sejuta kenangan saat terimbas memori indah ini..(cehhwah! brmadah kejap)..

ok2..berbalik pg tajuk..dh lama kejadian ni brlaku..br sekarang aku update....aku ni graduan daripada UNIVERSITI LIMKOKWING,Cyberjaya(saja jer nk type tulisan besar)...eheh....aku sangat brbangga saat mendapat sekalung DIPLOMA(mention lg)..ngee....dulu masa sekolah2....aku suka berangan klu dh tamat form 5..aku nk belajar kt university....hajat nk bidang Sains(konon minat la katakn)...tup2....len yg aku belajar..im taking DIPLOMA IN BROADCASTING ..Tapi!!...ia sangat brbaloi.....segala pahit getir (pahit ke?)...bergelar "student"...aku dh tempuh..best woo!!(betul ke???)...ahahahah,,,betol la....nk2 dpt study dkt University tersohor tu....org kata tmpt retis2(artis).... knnn.....

dah2..stop mngarut...sbnrnyer serius aku sangat gembira aku berjaya habiskan study dan dpt Diploma tu...aku dh buktikan aku boleh brjaya..dapat lihat senyuman kedua orang tua ku  T__T(touching la pulak~~)...

so pada rakan2 diluar sana...kalau anda mndapat peluang mnyambung pelajaran..jangan sekali2 lepaskn kerana ia adalah jln menuju kejayaan....dan semoga berjaya habiskan study dgn jaya..ok daaa....

Aku bergelai Siswazah..

Assalamualaikum...

cerita aku nk share ni...telah brlaku pd 6 Mac 2010 tahun lalu.....pasti mengamit sejuta kenangan saat terimbas memori indah ini..(cehhwah! brmadah kejap)..

ok2..berbalik pg tajuk..dh lama kejadian ni brlaku..br sekarang aku update....aku ni graduan daripada UNIVERSITI LIMKOKWING,Cyberjaya(saja jer nk type tulisan besar)...eheh....aku sangat brbangga saat mendapat sekalung DIPLOMA(mention lg)..ngee....dulu masa sekolah2....aku suka berangan klu dh tamat form 5..aku nk belajar kt university....hajat nk bidang Sains(konon minat la katakn)...tup2....len yg aku belajar..im taking DIPLOMA IN BROADCASTING ..Tapi!!...ia sangat brbaloi.....segala pahit getir (pahit ke?)...bergelar "student"...aku dh tempuh..best woo!!(betul ke???)...ahahahah,,,betol la....nk2 dpt study dkt University tersohor tu....org kata tmpt retis2(artis).... knnn.....

dah2..stop mngarut...sbnrnyer serius aku sangat gembira aku berjaya habiskan study dan dpt Diploma tu...aku dh buktikan aku boleh brjaya..dapat lihat senyuman kedua orang tua ku  T__T(touching la pulak~~)...

so pada rakan2 diluar sana...kalau anda mndapat peluang mnyambung pelajaran..jangan sekali2 lepaskn kerana ia adalah jln menuju kejayaan....dan semoga berjaya habiskan study dgn jaya..ok daaa....

HADIAH....ada mksd yg terSirat..

Assalamualaikum...

28 oct 2011,
pagi2 aku log in Facebook..aku trtarik dgn kata2 dari seorang rakan...so aku nk share gn kawan2 aku....

Rahsia Hadiah Dari Si Dia ...

Hadiah yang anda beri kepada kawan/kekasih/isteri/suami anda mempunyai maksud yang tersirat...
1)JAM TANGAN
Tanda meningati setiap masa dan waktu.

2) CINCIN
Tanda ikatan kasih yang abadi.

3) GELANG
Tanda mesra

4)RANTAI LEHER
Ikatan cinta yang perlu perhatian.

5) SUBANG.
Tanda penghargaan dan penghormatan.

6)KASUT... ... ... ... ..
Sentiasa mengambil berat/prihatin.

7)PAKAIAN/KAIN... ... .
Semoga kasih berkekalan dan dekat selalu.

8)PAYUNG... ... ... ... .
Tanda kasih dan sentiasa ingin melindungi.

9)MINYAK WANGI... ... .
Tanda cinta

10)BINGKAI GAMBAR... ..
Sentiasa merindu dan tak ingin berjauhan.

11) BUKU... ... ... ... ...
Bersifat terbuka dan bertolak ansur.

12)BUNGA... ... ... ... ...
Tanda perkenalan dan tanda sayang

13)COKELAT ... ... ..
semanis cintamu.

14)LAGU/CD/KAD UCAPAN ... ... ...
mengabadikan cinta

15)SEJADAH DAN ALQURAN... ... ...
tandanya kekasihnya itu menyayanginya dunia dan akhirat.

Satu lagi... . zaman mellinieum... .

16)HANDPHONE...
tandanya... . kau jangan lari dariku!!!!... ... .aku kan cari kamu walau dimanapun... melainkan kalau handphone tu ditutup... ..(SEKADAR GURAUAN)....

bg yg pernah trbaca dan yg baru trbaca....HARGAILAH barangan yg diberi kerana setiapnya punya mksd yg bererti...(bg yg xprnh dpt tu)...insyaallh akan ada...~~peace~~

~gambar menunjukkn antara brg2 yg sesuai dijadikn sbg HADIAH!~





Sunday, 16 October 2011

Alhamdullillah ..

satu perkataan yg dpt ku ucapkn lepas aku terima panggilan itu...ALHAMDULLILLAH YA ALLAH...doa ku telah dimakbul Allah....pada tanggal 14 oktober lalu....pihak JKM(jabatan kebajikan masyarakat) telah menelefon aku..dan mngatakn permohonan ak telah berjaya.....ini brmaksud prmohonan bantuan aku telah trpilih...syukur..xdpt ku gmbrkn betapa gembiranya aku.....rasa lega dan syukur..ringan sikit beban aku..dan yg penting aku xprlu susahkn parents aku.....bantuan ni sangat2 membantu aku.....TERIMA KASIH ALLAH

Monday, 26 September 2011

ZIKRULLAH & SOLAT HAJAT ...

Assalamualaikum.....brckp tntg zikir....ada masa kite trpkir nk bwt..ad masa lupe terus......aku sendiri mengalaminya.....ntah xth mngapa.....
tp aku baru dngr satu zikir ini.....ramai berkata..kalau amalkan...jiwa tenang,jauhkn dr perkara buruk.....
zikirnya adalah,,,,
"laillahailla anta subhanaka inni kuntum minazzaliminnnn"...


aku sedang mencuba menghafal dan berjaya...skrg sedang mengamalkn....diharap terhindar dr anasir2 dan benda2 buruk......insyallah...




Solat Hajat

1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala.

2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x.

3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan.

Ayat Kursi

Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim.

Wednesday, 7 September 2011

hari Malaysia...cuti lgggg....

salam....

yeah!!cuti lggg....tp npe ak sedih...cuti tu hari jumaat ...erm..tp aku sabtu kje....ingtkn nk ckp kt boss supaya cuti ditukar pd sabtu...hee..so jumaat keje..bole cuti 2 hari ek!
aku planning nk pg jln2 dgn family..tp...xth kemana...duit gaji hbs daa....nk cekau mne laa...(knn best klu kaya)...haa..berangan sudah....

xpe la moon sbr ye....so nmpknyer ak xde pg mne2 la...balik kampung.....study lg nk drive..tp(test JPJ ntah bile  yer)kahkah.....

pening...pusing....pening.....uuhuhhuhu!!!

Friday, 2 September 2011

syawal 1432 hijrah...

salam....
cerita ku kali ini...berkisar tntg hari lebaran...cewah..dh mcm tulis novel...mengarut je
...ok.nk ceter pasal rasye ak thn ni...2011..ok la...syukur sngt sbb ak msh diberi peluang menyambutnyer bersama keluarga....thn ni ak gn family xblik kmpung nenek kt tampin....thn ni jgk atuk aku telah pergi bwt selama-lamanya...hukhuk...
ramai saudara yg xbalik kampung...sbb thn lepas kitorang dh balik...so thn ni masing2 blik kampung pihak lg satu ler...tp..yg best umh aku bwt open house pd raya pertama tuk family2...walaupun xramai sngt..tp ttp meriah..smpy hbs la makanan....PENAT xpyh kate la...ape2 pn ak sngt kagum  dgn ayah dan ibu ak..walaupun penat..ttp tabah..
lepas saudara balik...kitorang plk pg beraya...ke seremban....tp...satu yg xbest rayethn ni ak xde ongkos nk beraye..mksd nyer(gaji xmsuk lgggg...)..berat rasenyer tgk ayh je byr..duit mnyk..beli itu ini....klu ak dh gaji dh lme ulur2 skit...nk harap abg ak...haih!!entah la....skit pn xkesian kt ayh....:((..


esoknyer raya kedua....kitorang pg beraya ke rumah nenek sebelah ibu kt Cheras....n sambut hari lahir abg aku sekali....MERIAH r jgk...tgk cousin2 sume dh besar2...besar dr aku lak tu..ahaaaa....
walaupun sekejap.tp sngt benilai...sbb setahun sekali je jmpe....
ok...rasenyer cukup la ak nk bebel ni je...nnty ceter lg ok....^_^..
sblm trlupe ni ha gambar raye ku thn ni dgn family + hari lahir abg...


keluarga aku....31-08-2011

ni aku..hehe


ha..ni lh abg aku...selamat ulang thn abg...yg ke 24 thn....
semoga panjang umur dan lebih matang...

Thursday, 25 August 2011

~~SALAM LEBARAN~~

mood raya.....ok beberapa hari la semua umat islam akn mengakhiri bulan ramadhan..n syawal bakal mnjelma...masing2 sibuk duk siapkn persiapan raye.....

Friday, 12 August 2011

hidup kesorangan...

tup!..salam...hr ni 12/8/2011..
ak rase nk tulis???..mst perkataan mcm bosan..boring..seangkatan dgn nyer akn trkeluar klu kite sorang2 kn?
tu la yg ak hadapi sekarang...nk luah kenape.??..mcm aipkn pulak..
dulu ak ad kwn.. tp sjak die knl gn sorang mamat ni...die sngt menyakitkn hati ak dgn perubahn nye..ak xth mcm mne nk explain..TP..Sakit HATI...
sesuatu yg xdijangka telah die lakukan(phm x??)...mls nk cter sni...nk lupe
(tp npe ak cter)..agar jd pedoman hidup..fikir-fikirkn lah klu nk lakukan sesuatu tu wahai shabat..jgn sampai memudaratkan orang lain dan trutama diri sndri...


tp dlm ak kesunyian ak trpikir sbnrnyer ramai lg kawan2 ak kt luar sana..(cume ni cter tntg ak kt umh sewa je)...dh2...xnk cter sedih2...cau r..daaa..camat berpoce!!!

Thursday, 11 August 2011

tup!..salam...hr ni 11/8/2011..
ak rase nk tulis???..mst perkataan mcm bosan..boring..seangkatan dgn nyer akn trkeluar klu kite sorang2 kn?
tu la yg ak hadapi sekarang...nk luah kenape.??..mcm aipkn pulak..
dulu ak ad kwn.. tp sjak die knl gn sorang mamat ni...die sngt menyakitkn hati ak dgn perubahn nye..ak xth mcm mne nk explain..TP..Sakit HATI...
sesuatu yg xdijangka telah die lakukan(phm x??)...mls nk cter sni...nk lupe
(tp npe ak cter)..agar jd pedoman hidup..fikir-fikirkn lah klu nk lakukan sesuatu tu wahai shabat..jgn sampai memudaratkan orang lain dan trutama diri sndri...


tp dlm ak kesunyian ak trpikir sbnrnyer ramai lg kawan2 ak kt luar sana..(cume ni cter tntg ak kt umh sewa je)...dh2...xnk cter sedih2...cau r..daaa..camat berpoce!!!

Tuesday, 19 July 2011

angan2 aku....

yeah!!tu yg bole ku ucap(dlm hati jew)....impian aku nk ada kereta sedang brjln..hope dipermudahkan oleh-Nya...amin...setiap korang mst ada angan2 yg korang pasangkan(mksdnyer impikan)dr kecik2 dulu kn=)..
macam aku..ni tringin n berangan nk ada kereta dan bwk kereta...dulu masa sekolah..klu bosan2..masuk kete ayah..duduk then konon2 bwk kete lh!!hohho...sangat truja sbnrnyr...la ni ayah dh tlg ak crik kn kereta...klu semua berjln lancar..mungkin ak akn miliki kereta VIVA ELITE(pearl jet)...yahoo!!!@_@

Monday, 18 July 2011

Floria..floria...penuh bunga2 cantik!!!

new update...
16/7/2011..plan2 nk jmpe nani gn zura...ingtkn bole la g lepak..pas ak smpy je KL:..nani bgth nk g alamanda...perh! agak bengang la jugk...ak dh xde mood nk jmpe dorang..(statement terus terang)..then plan punye plan..last2 ckp tntg floria/...kiela tny nk pg x??ak trus kata nk!!(sebab mmng tringin nk pg)...yeah!!!..ok..esknyer 17/7/2011...ak kiela n kechik(tunang kiela)..brtolak mik nani n zura...kami nk pg FLORIA!!..
banyak gler ah bunge2 cantik....tp syg nyer kami smpy....kul 3 lbh..waktu tu mmng tgh panas gler2 ar kn...kami gagah2kn jgk...candid2 gmbr...
ok!!ni lh antara gmbr2 yg trcandid masa ktorang kt sne...









Monday, 11 July 2011

hadiah utk ayah tersayang...

setiap anak pasti mengimpikan sesuatu yg bernilai dan bermakna untuk ibu bapa mereka..(mcm aku ni)..eheehhe..but its depends on ur self kn....masa tu ak dh lme nk bg ayah sesuatu sbb tuk ibu dh biasa bg..then pada 8/7/2011 ad lh hari Jcard kat jusco..pastu class graphic plk xde...hurayyy!!pe lg ak merayau la kt JJ ...Jcard pn dh buat kn....ak mula2 ingat nk carik beg tangan..mne tau yg berkenan..tup2....trnmpk benda lain..iaitu JAM TANGAN ..ak tiba2 trpikirkn ayah...so ak pun terus pilih yg mne satu nk bg kt ayah...ehehe....lame jgk nk pilih...dh la tgh offer jenama Polo pulak tu....last2 ak dh pilih,,,g byr....excited nk bg kt ayah...



Friday, 8 July 2011

MeniPu

perasaan klu kena n rasa ditipu?????sakit hati+bengang+xth nk kata ape....betol kerrrr...ish....
ad kwn ak ni..xth la nk kte ape....ak rase ad bnda yg die sembunyikn dari ak..tp xth ape....yg bengangnyer bnyk alasan je....bile tny ckp len.....ak rase TERTIPUUUU!!!...ak xth sama ada ape yg ak pkir ni btol or slh..tp! wt pe nk smbunyi2..klu dh nmpk sngt kn....xnk share xpe r....tp klu dh bnyk sngt alasan ak mmng xsuke!.....klu ak diam tu maaf ye....ak xde mood nk ckp gn ko phm!@@...geram la....

Thursday, 16 June 2011

perasaan sayang bertukar ......
smlm aku cuba bertanyakn khbar dr seseorang yg amat aku rindukan....tapi respon dr dia sngt mmbuatkn aku..ermmmm...mngeluh..sbb die xmcm dulu...ok fined!!..sekarang masa untuk aku lupakan dia..kepada gerangan itu..semoge berbahagia dgn insan tercinta tu.....

Monday, 13 June 2011

Perasaan ku....gementar+takut+geram+bengang....

Assalamualaikum...setelah lame x update sekarang nk ceter...
kisah ni berlaku pada 9/6/2011...date ni ak ad interview...hopefully dgn harapan I CAN DO IT..pagi2 ayah dh sampai tuk hantar dan temankn ak...ok standby..sampai xsempat nk bersiap rapi terus naik van....sempoi je g interview....ok dah smpy ada juga yg x cukup...x standby dgn betol, ayah dh marah....sampul surat xde, salinan asal result diploma aku, sijil berhenti sekolah yg asal...haih...berdebar2..tp nasib kakak pendaftaran tu ok...ak giliran yg ke-3...lg neves,,tp jumpe rakan yg ok la..borak2 lega sakit...
tet!!!bunyi lampu siren tibalh giliran ak...masuk bg salam...tp..lupe nk salam..huhu
terus soalan pertama tentang 1malaysia...nasib bace,,pas ak dh terang kn kena explain plak tentang contoh perpaduan...tp ak xdpt jwp...mcm2 dlm kepala otak ni pkir..siap ak ckp..mcm mne ek nk ckp...pegawai tu dh perli2....lepas je interview..dlm hati kata mcm xde harapan nk dpt,,,tp mcm mne pn ak dh mencube,,,thx to my dad coz give support to me...LOVE U!...

OK kisah kedua....berlaku pada 12/6/2011..hari yg buat ak bengang sesangat....niat hati pergi test QTI lesen kereta nk bwt betol2..tp xjd..semua berlaku cepat sngt...dh aku nk bwk,,yg ada mulut2 sibuk nk bg arahan tu pehal!!...ishhhh mmng la....ak nk maintain pn xdpt...parking terkial2...3 penjuru xdpt...dlm kata lain FAILED!!!....tula...sebagai pengajaran perasaan sabar tu mmng penting...ak ni mmng xsabar....ahahaah
balik je dh la panas ...dgn si kh*t* tu ntah pe2...ak turun terminal 1...pg SHOPPING!!lntk lh duit xde pn...yg penting lega....jalan punye jalan..kul 5 br kuar dr terminal...balik hepy sbb beli mcm2...ha tu dia pnjang leba ceter....

melalui apa yg ak ceter di atas ad yg ak nk kongsi...first memgenai persiapan ketika temuduga..dan pentingnya SABAR....

TIP HADAPI TEMUDUGA
Menghadiri temuduga kerja adalah perkara biasa bagi kalangan graduan lepasan ijazah, diploma, lepasan SPM, mahupun golongan yang sudah pun bekerja.


Jika diketepikan soal politik, kabel, dan talian hayat, apakah faktor utama kepada kejayaan sesebuah temuduga?


Kejayaan awal
Andaikan anda mendapat suatu panggilan temuduga bagi mengisi sesebuah jawatan kosong yang pernah anda pohon suatu ketika dahulu di sesebuah organisasi.


Apa yang harus anda lakukan? Setkan dalam minda bahawa anda telah pun berjaya dalam peringkat pertama mengejar karier. Jangan sesekali memandang rendah akan kuasa minda.


Minda yang dapat disetkan dengan baik mampu memberi kekuatan kepada keseluruhan perjalanan temuduga yang akan dilalui ini.


Setkan bahawa:


Tanpa kejayaan anda di peringkat pertama ini, tidak mungkin akan wujud peringkat kedua. Oleh itu, perjalanan mesti diteruskan.


Persiapan awal: Kajian
Sebaik mendapat surat temuduga, buat sedikit persiapan sebelum tiba tarikh temuduga.


Kaji latar belakang organisasi yang menawarkan temuduga jawatan kosong kepada anda. Apakah urusan utama organisasi tersebut, berapa lama ditubuhkan, saiz organisasi, kaitan organisasi dengan anda, dan sebagainya.


Buat kajian terperinci tentang jawatan yang ditawarkan. Kenapa jawatan itu diwujudkan, peranan utama jawatan, pengetahuan yang perlu ada untuk mengisi jawatan tersebut, dan mengapa anda rasa anda diperlukan untuk mengisi jawatan tersebut.


Kalau dapat, lihat berapa banyak kerusi yang ditawarkan untuk jawatan tersebut, serta berapa ramai calon yang dipanggil untuk temuduga jawatan tersebut.


Kaji juga sejauh mana anda sendiri memerlukan jawatan mahu pun organisasi tersebut. Sejauh mana ia bersesuaian dengan kelulusan anda, dan sejauh mana kelulusan anda bersesuaian dengan jawatan tersebut.


Sekiranya anda berasa selesa setelah menjalani kajian-kajian di atas, besarlah harapan anda untuk berjaya dalam temuduga itu nanti.


Sebaliknya jika anda rasa kurang selesa, cuba cari tawaran lain dan lupakan temuduga tersebut, melainkan anda memang terdesak untuk meneruskan kehidupan anda sehari hari.


Persiapan sebelum temuduga
Pada hari temuduga, bangun awal. Banyak perkara yang harus anda lakukan sebelum pergi ke tempat temuduga, dengan tenang dan tidak gopoh gapah.


Sebelum solat subuh, lakukan solat sunat hajat (lepas subuh tak boleh, masa tu tak boleh solat sunat dah). Minta supaya dipermudahkan urusan temuduga anda pada hari tersebut.


Tali leher bagi lelaki adalah wajib
Selepas mandi (jangan tak mandi pula), bagi lelaki, wajib memakai baju kemeja lengan panjang lengkap dengan tali leher, tidak kira bagi jawatan apa sekalipun. Bagi perempuan, kenakan pakaian yang sopan dan semestinya menutup aurat.


No perfume, please!
Elakkan memakai bau-bauan atau sebarang perkara yang bermaksud untuk berwangi-wangian. Selain berdosa (bagi perempuan), bau-bauan ini boleh mengakibatkan markah anda ditolak seandainya penemuduga terhidu perfume anda sewaktu proses temuduga dijalankan.


Dapatkan gambaran isu semasa
Para remaja biasanya kurang berminat untuk mengetahui isu semasa, terutama bab politik dan ekonomi. Kerana ianya membosankan dan tidak seseronok tabloid Metro Harian.


Namun, untuk hari temuduga, korbankan sedikit ketidakselesaan itu. Selepas bersarapan ala kadar, ambil masa baca suratkhabar atau dengar radio. Paling baik kalau dapat tonton dengan Buletin Pagi di TV3, sambil sarapan pun boleh dengar.


Kalau tak dapat tonton TV, baca suratkhabar utama seperti Berita Harian, Utusan, New Straits Times, The Star, dan sebagainya.


Baca topik-topik semasa, politik, ekonomi, dan isu-isu kerajaan serta berita yang mempunyai kaitan dengan jawatan anda jika ada.


Penemuduga biasanya berminat dengan calon yang mempunyai kepekaan dan keprihatinan terhadap persekitaran hidup masyarakat keseluruhan, terutama dari segi fizikal, sosial, ekonomi, pentadbiran serta politik.


Melangkah ke lokasi temuduga
Sebelum meninggalkan rumah, pastikan anda membawa bersama surat panggilan temuduga serta dokumen-dokumen yang diisyaratkan dalam surat panggilan temuduga.


Buatkan satu ‘check-list‘ ringkas supaya tiada yang tertinggal melainkan tapak kaki.


Pastikan anda tiba sebelum masa yang ditetapkan. Aspek masa amat dititikberatkan dalam sesebuah program temuduga.


Setibanya anda di lokasi, tenangkan diri dan banyakkan doa tawakkal. Letakkan harapan anda pada Yang Maha Esa.


Akhir kata, selamat menghadiri temuduga. Semoga berjaya!

Friday, 27 May 2011

perginya seorang sahabat...

Innalillahh dan sedekah kan Al-Fatihah...tu yg dpt ku ucap bila dpt th satu berita sedih ni...(Ema)salah seorang kawan yg satu tempat study dgn ak dulu telah menghembusan nafas terakhir di hari jumaat mulia ini...kata teman2 masih xth Arwah sakit ape...so msh tnggu berita dr kwn....walaupun arwah bkn satu course tp tringt jgk kt dia...dh xde da...yg dpt ku bg hanyalah Doa semoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang soleh..Amin...~setiap yang datang pasti akan pergi kpd Sang Penciptanya...~~TAKZIAH...

cara 2-yuna satin shawl

cara 1-HANA TAJIMA

Stylo hijab...^_^

ok..now nk update skit tntg trend pkai hijap bg yg bertudung mcm ak...tp pd yg free hair pn ape slh nk share kn...ak suke tukar2 style pakai tudung or shawl...mcm2 style skrg...ak akn search kt youtube dan update cara pemakaian ku...nnty ada masa br update gmbr2 aku..dgn beberapa style tudung n shawl...now update video dulu..(tp bkn ak pnye video lah!) just wanna share with kwn2 jerk..hehehe

Thursday, 26 May 2011

Temuduga (Penolong Pegawai Tadbir N27)

Alhamdulillah...percubaan ku membuahkan hasil...ayah aku call pd 23 may lalu cakap mcm ni..
ayah:" ibu ada bgth akk ada temuduga kt Wisma Negeri"??..
aku: "temuduga ape???..."
ayah:kt Wisma Negeri ni..sbg Penolong Pegawai Tadbir..."
aku:pikir2..mcm yg aku apply tu...eh!! ad temuduga??

tulah saat yg ak nnty2..bkn senang nk dpt peluang walaupun br interview...so! ape lg start wat preparation la...9/6/2011...hr ni akn merubah future ku...mudah-mudahan....yeay!!~~MUCH LOVE~~~

Rentetan tanah runtuh rumah anak yatim Hulu Langat

Kejadian ketentuan Allah..kejadian menyayat hati..

Rentetan Kejadian Tanah Runtuh Di Rumah Anak-Anak Yatim di Madrasah Al-Taqwa, Hulu Langat,...


sungguh menyayat hati, sbnr aku rasa bersalah jgk nk update kejadian mcm ni...tp di sudut hati aku ingin mengingatkan diri dan juga sahabat ..perkara sebegini kita mmng tidak akn menjangka tetapi harus sentiasa berwaspada, kerana ujian Allah itu, akan dtg bila2...mereka insan terpuji, sedang melalukan ibadat tetapi ditimpa musibah...Ya Allah Kau tabahkan hati mereka ini, dan kuatkan mereka...
ak sekadar ingin berkongi...

Tuesday, 10 May 2011

new day..new feel..new feeling..

Assalamualaikum.."dont be Sad"..kwn2 pernah dngr x tajuk ni...just wanna share..ni adalah satu tajuk buku yg paling diminati ramai(klu xsilap la)...buku ni memang menarik sangat tuk dibaca..kalau kwn2 nk tahu..buku ni bnyk membantu kita sebagai manusia menghadapi dugaan...ada masa nnty moon update antara kata-kata hikmah slm buku tu ok...now kerja dulu...

Friday, 22 April 2011

ok..xccly xth nk share ape...tp yg tgh trlintas kt pikiran ni...ha!!!

ok...nk share tntg excident..kwn2 kalau kitA berada di jln raya kan moon harap sngt kwn2 sume brhati2 ok..pastu jd lh pemandu yg berhemah serta hormat pemandu lain..tu yg pnting...klu x tgk la..spe yg trjd pd moon pd 13/4/2011 yg lalu...xpsal kaki berdarah disebabkan nk mngelak seorang pemandu ni...arhhh!!!geram+sakit hati+sedih taw..

Thursday, 21 April 2011

create new blog ...sebabnyer lupe password lame..adoi!!

ok..firstly..Assalamualaikum everyone..ceh..ceh..spekong plak kn..
btw ..saya moon,,nice to meet u ols..eheh..klu nk th asam garam hidup moon..just can follow my blog..(kpd yg sudi brkwn la)..hihi..ok now br update sikit je..nk study lagi mcm mne nk create the best blog..so i'll continue next time...daaaa